Kunstenaar Rudolf Valster verzorgt tijdens de kunstweken op de Jozefschool workshops cyanotypie aan leerlingen van de middenbouw. Om leerkrachten ook in de gelegenheid te stellen kennis te maken met deze techniek, organiseert Artex twee workshops op de Jozefschool. De ene op maandag 14 maart en de tweede op dinsdag 15 maart. Beide dagen van 15 tot 16.30 uur.
Tijdens de workshop ga je spelen met licht. Op lichtgevoelig gemaakt papier maak je een compositie met organisch materiaal en zelfgemaakte sjablonen. Het geheel wordt belicht en daarmee ontstaat een unieke afdruk. Er wordt geëxperimenteerd op papier en katoen. Ook zal Valster demonstreren hoe je – door gebruik te maken van negatieven – foto’s kunt toepassen. En hoe je een cyanotypie als basis kunt gebruiken voor verdere bewerking (schilderen, collageren, borduren).
Cyanotypie ook wel blauwdruk genoemd is één van de eerste fotografische technieken ontdekt door John Herschel. Het werd door Anna Atkins als eerste toegepast in prachtige fotogrammen van zeewier, onder andere te zien in het Rijksmuseum.
De mogelijkheden zijn wat Valster betreft oneindig. De lichtgevoelige emulsie kunnen op veel materialen worden toegepast. De verschillende soorten papier hebben invloed op de kleur, evenals de samenstelling van de emulsie. Naast het maken van fotogrammen (het resultaat van het belichten van voorwerpen op de emulsie) maakt Valster ook gebruik van zwart/wit negatieven. Het belichten kan zomers buiten in de zon want dan zijn de UV stralen het sterkst. In de winter gebruikt Valster gezichtbruiners.