Graffiti en Street Art zijn uitgegroeid tot de grootste en meest populaire (kunst)stromingen ter wereld. De invloed op de populaire cultuur, grafische vormgeving en modewereld valt niet te ontkennen. Graffitikunstenaars opereren internationaal binnen een wereldwijd netwerk en hippe street art musea en galeries veroveren hun plaats binnen de traditionele kunstwereld. Hoe een controversiële subcultuur binnen 30 jaar kon uitgroeien tot een wereldwijd fenomeen wordt in deze lezing haarfijn uitgelegd door graffiti-artiest, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar Remko Koopman.
Remko Koopman (Leiden, 1974) is auteur van kunstgeschiedenis boeken over de geschiedenis en ontwikkeling van Graffiti en Street Art in Nederland. In 1998 is hij afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK), richting Grafische- en Typografische Vormgeving. In 2018 volgt verdieping aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (HKA) met de post-HBO opleiding ‘BIK (Beroepskunstenaar In de Klas).
Geïnspireerd door de New-Yorkse Hip Hop cultuur (met name het element ‘Graffiti’) begint Koopman in 1988 onder het pseudoniem ‘SCAGE’ met het maken van (illegale) typografische schilderingen op muren en bouwketen in de straten van Leiden. In de jaren die volgen ontwikkelt hij een herkenbare eigen stijl die nationaal en internationaal erkenning krijgt binnen de ‘underground graffiti scene’. In 2007 wordt zijn werk opgenomen in de Amerikaanse cult-documentaire ‘Bomb It’ (Jon Reiss, Antidote Films).