12/04

Kunstlezing Vermeer

Datum:woensdag 12 april 2023|
Aanvang:19:00|
Kosten:10|
Locatie:Artex Kunstenschool, Schilderend 39, 1791 BB Den Burg

Van de Delftse schilder Johannes Vermeer is er een oeuvre bekend van zo’n 35 schilderijen, ook al zijn kenners het niet over alle toeschrijvingen eens. Van dat kleine aantal werken heeft het Rijksmuseum het voor elkaar gekregen om er 28 naar Amsterdam te laten komen voor een grote overzichtstentoonstelling die tot begin juni te zien is. Nooit eerder waren er zo veel werken van de schilder bij elkaar.

Vermeer staat bekend om zijn verstilde interieurscènes, zijn perfecte composities, zijn zachte licht en misschien wel vooral om de mysterieuze sfeer die hij wist neer te zetten. Een slok uit een glas wijn, melk die uit een kan vloeit, een brief die op het punt staat uit een hand te glijden; een handeling is bij Vermeer zelden gewoon een handeling, maar onderdeel van een verhaal. Wat dat verhaal dan precies is? Dat geeft Vermeer maar zelden makkelijk weg. Ongetwijfeld is juist dit waarom zijn werk al generaties weet te boeien.

In deze lezing krijg je een overzicht van Vermeers oeuvre, van zijn stijl en van zijn onderwerpen. Ook besteden we aandacht aan de mythe van Vermeer en de hernieuwde aandacht voor zijn werk in de negentiende eeuw.

Deze lezing wordt ‘live’ bij Artex gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Ik meld me aan voor...

Kunstlezing Vermeer

woensdag 12 april van 19:00 tot 21:00

Wat dacht je hiervan?

Cultuurkompas in je mailbox