Van 28 juni t/m 8 juli vonden voor het eerst de Break Out weken plaats op Texel. Een coproductie van Young4Ever, Artex en de Sportstichting in samenwerking met OSG De Hogeberg en mogelijk gemaakt door de Gemeente Texel. Gedurende deze weken konden jongeren van 10 tot 18 jaar gratis deelnemen aan allerlei activiteiten, van lasergamen en schilderen tot improvisatietheater en e-foilen. Het initiatief ontstond vanuit de gedachte dat deze groep jongeren wel een positieve afsluiter verdiende na het rottige coronajaar. Diverse partijen sloegen de handen ineen om een interessant aanbod aan activiteiten te ontwikkelen.

 

Drone whoop

Een van de meest populaire workshops was wel ‘Drone whoop’. Tijdens deze workshop onder leiding van Pieter van Schelt konden de deelnemers leren vliegen met een tiny whoop, een mini-quadcoptertje dat voorzien is van kleine ‘brushed’ motortjes. De in totaal vijf workshops vonden plaats in de entreehal van de OSG en in de Wielewaal in De Waal. Het in de lucht houden van een tiny whoop is best een uitdaging. Pieter: “De meeste deelnemers hadden werkelijk geen idee waar ze aan begonnen. Maar het was super!”

 

Lasergamen

Young4Ever organiseerde zes lasergame-middagen bij de Fonteinsnol. Deelnemers gingen in teams of individueel de strijd met elkaar aan. Ook dit was een populaire workshop met vol spanning en plezier.

 

E-foilen

E-foilen is de nieuwste sensatie op watersportgebied. Op een elektrisch aangedreven surfboard zweef je als het ware boven het water. E-foilen kan slechts op enkele locaties in Nederland en tijdens de Break Out weken konden jongeren het ook op Texel ervaren. De activiteit werd verzorgd door Sportstichting Texel en was een succes.

 

Popping, cheerleading en meer

Voor een aantal specifieke workshops werd de gerenommeerde ‘overkantse’ workshopaanbieder 4XM ingeschakeld. Dansworkshops zoals cheerleading, popping, bodyclap en basketball beats, waarvan sommige workshops ook voor gevorderde dansers heel interessant waren! Naast de dans werden ook beatbox looping, game design, digitaal dj’en en muziek maken op je mobiel door 4XM verzorgd, deels bij Artex en deels bij de OSG.

 

Creatieve workshops

Bij Stichting Creatief Texel, Doenes, Atelier Udjat, Artex en Texelsvilt waren diverse creatieve workshops op het gebied van tekenen, schilderen, 3D tekenen, macrameën en wolvilten. Maurice Christo van Meijel verzorgde bijvoorbeeld een workshop keramiek beschilderen in Museum Kaap Skil. “Het was een superleuke sessie. Eerst gingen we kijken bij de vondsten uit scheepswrakken. De bonte versieringen boden veel inspiratie voor een eigen ontwerp op tegel, bord, vaas of kom”, aldus Maurice. Ook gaf Maurice een workshop ‘urban sketching’ in het Weezenpark in Den Burg. “Urban sketching is echt een trend onder tekenaars en reizigers. Hierbij ga je op pad met handzame materialen en teken je ter plaatse in eenvoudige technieken naar waarneming; mensen, gebouwen, dingen op straat. Het was voor alle deelnemers de eerste keer en het was best inspannend, maar erg leuk en inspirerend.”

Theater

Op het gebied van theater waren er twee improvisatieworkshops: ‘Improvisatietheater: Autobandventieldopjesverpakkingsplakbandje’ door Bert Schuiling en ‘Improviseren kun je leren’ door Anet van de Elzen.  Zij daagden de deelnemers uit om iets te spelen zonder voorbereiding. Ook werden ze getraind om ‘van plankenkoorts plankenplezier te maken’. Tijdens de workshop ‘Improviseren kun je leren’ ontstond bij deelnemers Danny en Sofie een verhaal dat verbeeld is in onderstaand animatiefilmpje.

https://vimeo.com/579727266

Mooi initiatief, verdient een vervolg

Al met al worden de Break Out weken ervaren als een mooi initiatief dat zeker voor herhaling vatbaar is. Na de zomer gaan alle partijen om de tafel om te praten over een vervolg; de intentie is om de eerstvolgende activiteitenweek in de herfstvakantie te organiseren. “Het was een prettige samenwerking waarbij we met elkaar in korte tijd een mooi programma hebben kunnen aanbieden. Dit verdient zeker een vervolg wat mij  betreft”, aldus Sander Boschma van Artex.

    

VERBONDEN
DOOR
CULTUUR

CULTUURKOMPAS
IN JE MAILBOX