Kaap Skil Palmhoutwrak

Het Palmhoutwrak dat in 2014 werd teruggevonden in de Waddenzee, blijkt nog een topstuk in zijn rijke lading te hebben gehad. Eerder waren al uiterst zeldzame kledingstukken uit de Gouden Eeuw, bijzondere tapijtresten en een zilveren pronkbeker gepresenteerd, nu blijkt er een luxe kledingstuk van 400 jaar oud opgedoken. Het gewaad, waarschijnlijk een trouwjurk, is vanaf zondag 13 november te zien in Museum Kaap Skil.

PALMHOUTWRAK
Eén van de topstukken in de collectie van Museum Kaap Skil is een zeventiende eeuwse jurk van koninklijke allure, opgedoken uit de Waddenzee. De indrukwekkende zijden jurk is gevonden bij een scheepswrak, dat de naam Palmhoutwrak heeft gekregen. Het kostbare kledingstuk is, ondanks een verblijf van bijna vier eeuwen op de zeebodem, nog in een verrassend goede staat. Het is een wereldwijd unieke vondst; er is nauwelijks kleding uit de zeventiende eeuw bewaard gebleven. Wetenschappers verwachten nog jaren nodig te hebben om alle vragen die de jurk heeft opgeroepen, te beantwoorden.
De Jurk en de andere unieke vondsten uit het Palmhoutwrak zijn te zien in een nieuwe tentoonstelling. Voor De Jurk is een speciale zuurstofvrije vitrine gemaakt, waarin dit pronkstuk van alle kanten te bewonderen is en goed bewaard blijft.

Museum Kaap Skil (Heemskerckstraat 9, 1792 AA Oudeschild) is geopend van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.

Cultuurkompas in je mailbox