Remko Koopman

Multi disciplinair beeldend kunstenaar actief bezig met schilderen, tekenen, fotografie, sculpturen, graffiti en street art

 

Remko verzorgt in 2025 enkele ATELIERS en is inzetbaar in CULTUURMODULES.

Op 14-jarige leeftijd begon ik, midden jaren 80, met het maken van ‘Graffiti’ en ‘Street Art’ in Leiden. Deze rebelse vorm van creatief uiten groeide uit tot een jarenlange passie en obsessie. Uiteindelijk bracht het mij veel. Ik kreeg nationale en internationale erkenning voor mijn werk en werd in 2007 gevraagd voor de Amerikaanse film Bomb It -The Global Graffiti Documentary. Tevens heb ik diverse boeken geschreven over de gescheidenis en ontwikkeling van Graffiti en Street Art in Nederland.

In 1998 ben ik afgestudeerd als grafisch ontwerper aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na 10 jaar in loondienst gewerkt te hebben bij een bekend ontwerp buro in Amsterdam besloot ik in 2009 mijn eigen bedrijf op te richten genaamd Studio Koopman. Sindsdien werk ik als zelfstandig beeldend kunstenaar en ontwerper. In 2018 haalde ik het diploma B.I.K. (Beroepskunstenaar In de Klas) aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 2020 woon en werk ik op Texel. Mijn specialiteiten zijn muurschilderingen, striptekenen en letters ontwerpen.

Mijn doel is om mijn passie voor creatieve uiting over te dragen aan de jeugd en bij hen een klein vuurtje te laten ontbranden zodat hun creativiteit tot ontwikkeling komt.

Er zijn veel manieren om jongeren te inspireren en ze actief te betrekken bij het leren, maar Graffiti / Street Art vind ik persoonlijk een van de meest interessante. Het combineert creativiteit, zelfexpressie en maatschappelijk bewustzijn. Door jongeren te stimuleren om te experimenteren, innovatieve oplossingen te vinden en hun eigen stem te laten horen, kunnen ze groeien als individuen. Ik geef ze de kans om hun creativiteit te verkennen en zelfvertrouwen op te bouwen waardoor ze met een breder referentiekader de grote wereld instappen.

Ik vind het heel belangrijk dat kinderen op een positieve manier uit hun comfortzone worden getrokken en door middel van creatieve projecten gaan nadenken over de rijkdom van de gekleurde wereld om hun heen

Cultuurkompas in je mailbox